What is a Mexican mariachi band?

ANSWER: A Mexican Mariachi band is a group of musicians and singers from Mexico. We call these musicians ‘mariachi’ individually and they play Mexican folk music.

2) What are the origins of mariachi music?

ANSWER: Mariachi came from the Jalisco area of Mexico and modern day versions are descendents of the traditional 19th century wedding musicians of Mexico. Unquestionably, those earlier Mariachi lived in times when the folk music of colonial rulers, France and Spain, was a very strong influence. You can read more about the fascinating history of Mariachi here.

3) What instruments does a Mariachi band play?

ANSWER: Several, which include violin and trumpet in the larger groups of more than 5 musicians. In the smaller groups, however, there is only a  minimum requirement which would be the the vihuela and the guitarron.

4) Do Mariachi acts wear costumes?

ANSWER: Yes- and they wear costumes that are very specific. These costumes involve wearing matching suits, or trajes, that have heavy embroidery. Additionally, it also involves wearing a lot of silver and gold and Mexican hats that are internationally famous. Hence, visually, a Mariachi band is one of the most striking looking bands you can ever hire. And therefore quite different from other Latin American bands.

5) Are Mariachi bands popular in the UK?

ANSWER: Yes, Mariachi bands are very popular. Which is why many people are now booking them for their weddings. This is largely the result of a popular tv advertisement campaign for Doritos aired around 10 years ago. That exposure was instrumental in promoting Mariachi bands, consequently.

6) Is all Mariachi music happy?

ANSWER: Mariachi lyrics which are sung in Spanish can express sadness, joy, pain and excitement. Moreover, this can happen quite often within the same song.

7) Do Mariachi bands play requests?

ANSWER: It’s very much within the tradition of Mariachi to play an audience’s song requests. Although that tradition in the past would see them more easily do that. Owing to the most common requests being for one of the hundreds of famous Mexican folk songs. The comedy Doritos ads featured Mariachi playing incongrous English language pop songs and changed that, however. Because of those ads, many UK clients now request songs that are more familiar to pop music listeners.

7) Are Mariachi bands amplified?

ANSWER: Mariachi bands don’t always need any amplification. Unfortuntely though, if you hire a small Mariachi band to play and sing entirely acoustically only people sitting at a table close to them will hear them well. They will normally need amplification for louder performance requirements. Consequently, they will carry adequate amplification for audiences numbering no more than 150.

8) Are Mariachi bands mobile?

ANSWER: Yes, you can hire our mariachi bands to do this. Our Mariachis are an excellent strolling musical walkabout act that can serenade you at your event.

9) Are Mariachi bands suitable for my event?

ANSWER: Our mariachi bands are typically ideal to hire for weddings, birthday parties, anniversaries and funerals. These events all ideally suit their personal and friendly style.

10) Are your Mariachi bands authentic?

ANSWER: Our Mariachi bands are actually Mexican. It’s undeniable that Mariachi is a whole way of life and our mariachi bands are entirely authentic.