1) What is a reggae band?
ANSWER: A reggae band is a band that specialises in playing reggae well. But reggae itself has many different styles- like ska, bluebeat, rock steady, ska, roots, dub, Lovers rock, ragga and dancehall- to name just the most famous. So you will need to check that the band you are choosing is going to play the kinds of reggae you like best.

2) Can any reggae band play my favourite songs?
ANSWER: Some reggae bands only play their own original music, but the ones we provide play covers of famous reggae songs, some of which have been hits performed in other genres. Reggae style playing can be done on most music and reggae musicians will love the challenge of playing your songs in their style!

3) Are all reggae bands from Jamaica?
ANSWER: The music is from Jamaica, but most of our bands are populated by musicians and singers who were born in the UK of Caribbean parentage. But not exclusively so. Many white English players are huge fans of the music and play it exceptionally well. The two most famous reggae bands of all time are the very authentic Jamaicans, Bob Marley and The Wailers, and arguably the far less authentic Brummies, UB40. Both from very different origins!

4) Do reggae bands bring all their own equipment?
ANSWER: For smaller events our bands will bring their own PA as well as the instruments they play and the amplification they use. But for large events you really should hire a PA company to handle the band’s sound- and we can guide you on that as we have great contacts whose services will be a lot cheaper than you could reasonably imagine.

5) What time will the band arrive before the event?
ANSWER: At least 1 hour before the start of their first performance, but earlier if they need to also set up their own PA.
6) Does the band provide recorded music between and before sets?
ANSWER: Yes, and ideally you should also ask them to also provide a DJ that can do this for you- if you don’t want the responsibility of providing playlists and the phone or tablet that will be needed to plug into their sound system. For more info on reggae DJs and Sound Systems, please check out https://www.reggaebandhire.co.uk/reggae-djs.html

7) How loud will the band be?
ANSWER: As quiet as you’d like them to be as they are professionals. But if you’d like them to play louder they won’t be able to do so any more than the amplification equipment they are using.

8) What will the band wear?
ANSWER: Reggae is generally quite ‘street’ and deliberately not at all showbiz in its look. Some of our bands, however, can and do wear costumes that complement a formal event more than others do.

9) How long does the band play for?
ANSWER: Anything between 1 and 2 hours is typical, but it’s best you decide yourself what times you would like and that we send you a contract that will specify those times for your benefit- and that of your chosen band.

10) Will the band require refreshments?
ANSWER: In our experience good hospitality always reaps rewards for our clients. Musicians always perform better- and ‘go the extra mile’- for clients who treat them generously!